Έχω παρατηρήσει ότι μερικοί Χριστιανοί δεν μπορούν να χειριστούν την πίεση ή τις αντιξοότητες στο περπάτημα τους με τον Κύριο. Όσο όλα πηγαίνουν καλά και ο διάβολος δεν ασκεί τόσο πολύ πίεση πάνω τους, αυτοί είναι καλά. Αλλά από τη στιγμή που συναντήσουν προβλήματα ή τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα έπρεπε, αυτοί σπάνε και καταρρέουν.

   Η Α’ Πέτρου 5:7 διδάσκει τους Χριστιανούς να ρίξουν όλες τους τις μέριμνες πάνω στον Κύριο. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο ώστε να το κάνεις. Αλλά όταν η πίεση είναι μεγάλη, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περπατήσουμε πάνω από τις καταστάσεις και όχι να θαβόμαστε κάτω από αυτές.

   Την επόμενη φορά που θα βρίσκεσαι υπό πίεση και θα πειράζεσαι να καταρρεύσεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που εσύ μπορείς να κάνεις. Αν ακολουθήσεις αυτά τα τέσσερα απλά βήματα, θα είσαι σε θέση να υπερνικήσεις την πίεση αντί να αφήσεις αυτήν να υπερισχύσει σε εσένα.

  1. Συνέχιζε να εστιάζεις στον Θεό

   Στον Ησαΐα 26:3 λέει, “Θα φυλάξεις σε τέλεια ειρήνη το πνεύμα που επιστηρίζεται επάνω σε εσένα, επειδή, σε σένα έχει το θάρρος του.” Πολλοί άνθρωποι που συναντούν μια κρίση, αποτυγχάνουν να διατηρήσουν το νου τους συγκεντρωμένο στον Κύριο. Επικεντρώνονται στην άρνηση και το μόνο που κοιτάζουν είναι τι πηγαίνει λάθος. Αντί να πιστεύουν ότι η κατάσταση τους θα έχει μια θετική έκβαση, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το αν κάποτε θα ανακάμψουν.

   Η επικέντρωση στο πρόβλημα δεν θα σου προσφέρει τίποτα καλό. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο σκέφτεσαι το πρόβλημα αντί για τον Λύτη Προβλημάτων, τόσο πιο αδύναμη γίνεται η πίστη σου.

   Για να υπερισχύσεις της πίεσης, θα πρέπει να σκεφτείς τα κατάλληλα πράγματα. Θα πρέπει να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, καλές σκέψεις. Η αμφιβολία πρέπει να αντικατασταθεί με την πίστη.

   Ο Απόστολος Παύλος είπε στους Φιλιππησίους “Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα, που ήταν και στον Ιησού Χριστό” (Φιλιπ. 2:5). Τι ήταν στο μυαλό του Ιησού; Όλα τα πράγματα είναι δυνατά αν μπορείς να πιστέψεις (Μάρκος 9:23). Γιατί ό,τι είναι αδύνατο στον άνθρωπο, είναι δυνατό για τον Θεό (Λουκάς 18:27).

   Τα προβλήματα γίνονται μικρά ή μεγάλα και αυτό εξαρτάται από το τι σκέφτεσαι εσύ γι’ αυτά. Βλέπουμε ένα τέτοιο παράδειγμα στο Βιβλίο του Ματθαίου, όταν ο Πέτρος περπάτησε πάνω στο νερό.

   Για τον Ιησού ήταν μόνο ένας λόγος- εντολή, “Έλα”, “Και αφού ο Πέτρος κατέβηκε από το πλοίο, περπάτησε πάνω στα νερά, για να ρθει στον Ιησού. Βλέποντας, όμως, τον άνεμο δυνατόν, φοβήθηκε, και καθώς άρχισε να καταποντίζεται, έκραξε, λέγοντας: Κύριε, σώσε με.” (Βλέπε Ματθαίος 14:25-32)

  1. Εστιάσε στο Δυναμικό σου που έχεις στον Θεό.

   Πιθανόν να μην έχεις συνηδειτοποιήσει το δυναμικό που έχεις στον Θεό. Αν και δεν μπορείς να εκτελέσεις κάποια πράγματα με τη δική σου δύναμη, μπορείς όμως να εκπληρώσεις τα πάντα με τη δύναμη του Θεού. Αντί να εστιάζεις στις αδυναμίες σου, εστίασε στο ενεργητικό δυναμικό που έχεις στον Θεό. Στον Ιωήλ 3:10 λέει “ο αδύνατος ας λέει: Εγώ είμαι δυνατός”. Δεν έχει σημασία τι σε περιβάλλει, “Εγώ είμαι δυνατός” αυτή πρέπει να είναι η καθημερινή ομολογία σου.

   Θα πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου μέσα “στον Θεό”. Το σημείο που λέει “στον Θεό” είναι το πιο σημαντικό. Και είναι το σημείο που μέσα από αυτό θα καταφέρεις να περάσεις κάθε δυσκολία.

   Οι άνθρωποι συνήθως ρωτούν, “Πώς ο Θεός θα αλλάξει αυτή την κατάσταση;”. Εγώ δεν γνωρίζω, αλλά ο Θεός ξέρει! Αντί να εστιάζουμε στο “Πώς”, να εστιάζουμε στον αρχηγό και τελειωτή της πίστης (βλέπε Εβρ. 12:2). Αυτός είναι ο Ένας που μπορεί να σου δώσει την ικανότητα να θριαμβεύεις πάνω στις καταστάσεις.

  1. Εστίασε στο Τι λέει ο Θεός

   Σου έχει συμβεί ποτέ να μιλάς σε κάποιον και ξαφνικά να συνηδειτοποιείς ότι δεν έχει ακούσει λέξη απ’ όσα είπες; Αν και ήταν αυτός ακριβώς μπροστά σου, το μυαλό του ήταν κάπου αλλού.

   Ο Θεός μιλάει όλη την ώρα. Τον ακούς όταν σου μιλάει; Στον Ησαΐα 55:3 λέει, “Στρέψτε το αυτί σας, κι ελάτε προς εμένα, ακούστε, και η ψυχή σας θα ζήσει”.

   Ο κύριος τρόπος που ο Θεός μιλάει στα παιδιά Του είναι μέσα από το Λόγο Του. Όμως, όταν βρίσκεσαι κάτω από τεράστια πίεση, τρέχεις στο Λόγο για να βρεις δύναμη και ειρήνη; Ή είσαι τόσο επικεντρωμένος στο πρόβλημα, ώστε παραμελείς να προσευχηθείς και να διαβάσεις τη Γραφή σου; Ο Λόγος του Θεού περιλαμβάνει όλες τις απαντήσεις που απεγνωσμένα χρειάζεσαι. Και είναι διαμέσου της προσευχής και της μελέτης πάνω στο Λόγο, που ο Θεός θα σου δείξει τι βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να περάσεις μέσα από τη δυσκολία.

  1. Να μιλάς για τον Θεό

   Μέχρι και αυτό το σημείο της διαδικασίας να υπερνικάς τις πιέσεις της ζωής, έχεις κρατήσει το στόμα σου κλειστό. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσεις. Στον Ψαλμό 105:2 λέει, “Να μιλάτε για όλα τα θαυμάσια του έργα.”

   Στο Βιβλίο των Ψαλμών, θα δεις ότι οι διάφοροι συγγραφείς μιλούν για την μεγαλοσύνη του Θεού.

Εξυμνούν το μεγαλείο Του. Δοξάζουν την καλοσύνη Του. Έθεσαν ένα παράδειγμα για εμένα και για εσένα.

   Κάθε φορά που βρίσκεσαι υπό πίεση, ξεκίνα να μιλάς για το Ποιος είναι ο Θεός και Πόσο μεγάλος είναι. Τότε βάλε τον διάβολο στη θέση του και υπενθύμισε του ότι ο Θεός είναι μγαλύτερος από οτιδήποτε, που αυτός προσπαθεί να φέρει.

   Ίσως να μην “νιώθεις” ότι μιλάς για το Θεό, όταν βρίσκεσαι κάτω από αρκετή πίεση. Αλλά κυριώς στις δύσκολες στιγμές, χρειάζεσαι να μιλάς για την καλοσύνη και τη μεγαλοσύνη του Θεού. Και καθώς το κάνεις, θα αναβιώνεις και θα απελευθερώνεσαι από την πίεση που είναι πάνω σου.

   Δεν έχει σημασία πόσο θλιβερό μοιάζει το μέλλον σου! Ο Θεός είναι μεγαλύτερος. Δεν έχει σημασία τι θα πει οποιοσδήποτε! Ο Θεός είναι ικανός να σε περάσει μέσα από αυτό. Καθώς θα ακολουθείς αυτά τα βήματα, θα νιώθεις ότι η πίεση αποχωρεί από πάνω σου. Θα είσαι ικανός να κοιτάζεις τις καταστάσεις σου, με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός θα σε περάσει μέσα από αυτές.work_pressure_thumb